Een fonteinkraan aansluiten

Kan ik een fonteinkraan zelf aansluiten?

Ja dat kan zeker! Het is eigenlijk heel makkelijk. Vrijwel elke kraan sluit je namelijk op dezelfde manier aan. Het maakt dus niet uit of je een kraan wilt aansluiten in de keuken, in de badkamer of een fonteinkraan in de wc. Het gaat allemaal op dezelfde manier. Het is geen ingewikkelde klus, dus dit kan je makkelijk zelf proberen. Er zijn alleen wel een paar extra handen nodig, aangezien je iemand nodig hebt die de kraan in de juiste positie houdt.

Welk gereedschap heb ik nodig om zelf een fonteinkraan te monteren?

Om een fonteinkraan te vervangen of te installeren heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Een pijpsleutelset
  • Schroevendraaiers
  • Een steeksleutelset
  • Een extra paar handen (tweede persoon)

Hoe gaat het installeren van een fonteinkraan in zijn werk?

Nadat je je gereedschap hebt verzameld, kun je aan de slag om je fonteinkraan aan te sluiten op de waterleiding. We hebben hieronder een stappenplan voor je opgesteld, zodat je hier gemakkelijk mee aan de slag kunt.

Stap 1 – Sluit de hoofdkraan af

Een belangrijke eerste stap is het afsluiten van de hoofdkraan. Je wilt natuurlijk niet dat de ruimte onder water komt te staan. Draai daarna alle kranen in de ruimte en alle bovengelegen ruimtes open tot er geen water meer uitkomt. Al het leidingwerk kan dan goed leeglopen en dan weet je zeker dat je geen natte voeten krijgt tijdens dit proces. Het kan ook zo zijn dat onder de wastafel er hoekstopkraantjes zijn geplaatst. Als dit het geval is, hoef je deze alleen dicht te draaien. Dit is dan voldoende.

Stap 2 – Draai de moeren van de oude slangen los

Voor deze stap is er een steeksleutel nodig. Hiermee ga je namelijk de moeren losdraaien van de oude flexibele koud- en warmwaterslangen.

Stap 3 – Verwijderen van de oude kraan

Om de oude kraan te verwijderen heb je een pijpsleutel nodig. Hiermee demonteer je de lange zeskantige moer. Hier kan je alvast de hulp gebruiken van een paar extra handen. De extra persoon kan namelijk de kraan vasthouden, zodat die niet valt en de wastafel beschadigt.

Stap 4 – Bevestigen van de kraan

Je gaat nu de kraan monteren met de bijgeleverde afdichtingsringen. Vervolgens ga je hem met een pijpsleutel bevestigen op de zeskantige moer. Ook hier moet de tweede persoon de kraan goed vasthouden tijdens het bevestigen, zodat je hem goed kan positioneren.

Stap 5 – Vastdraaien van de flexibele slangen

Je gaat nu aan de slag met het aandraaien van de flexibele slangen. Dit doe je met een passende steeksleutel. Let op: de linker flexibele slang hoort aan de linker aansluiting. Die zorgt voor de toevoer van warm water. De rechter slang hoort op de rechter aansluiting. Want je raadt het niet; die zorgt voor de toevoer van koud water. Je moet de moeren natuurlijk goed aandraaien, maar forceer niks.

Stap 6 – Open de hoofdkraan

Sluit ten slotte alle geopende kranen en open de hoofdkraan (of de hoekstopkraantjes). Dit is hét moment om te controleren of je alles waterdicht hebt aangesloten.

Functioneert alles goed en lekt er nergens water? Voila; het is klaar! Je hebt zelf een fonteinkraan op je fontein of wastafel aangesloten!

Bekijk hier onze fonteinkranen:

Onze fonteinkranen zijn verkrijgbaar in vele kleuren: