Montage van een badkamer radiator

Kan ik een badkamer radiator zelf monteren?

Natuurlijk! Als je een beetje handig bent en je hebt de juiste gereedschappen verzameld, gaat het lukken. Het is niet moeilijk maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten. Vergeet bijvoorbeeld niet de cv-installatie te prepareren voordat je de leidingen losmaakt. Een ander belangrijk punt is hoe je de radiator ophangt. Wanneer je de stappen hieronder volgt, komt dat echter helemaal goed!

Welke gereedschap heb ik nodig om zelf een badkamer radiator te monteren?

  • potlood
  • waterpas
  • moersleutel
  • boorhamer
  • vulslangset
  • buiskniptang
  • handperstang

Verdere benodigdheden:

  • fitterskit of teflon tape
  • knelfittingen

Hoe gaat het monteren van een badkamer radiator in zijn werk?

Het monteren van een radiator valt in drie fasen op te delen. Het ophangen, het installeren en het monteren. Als je het stappenplan hieronder volgt, is het een klus die je relatief makkelijk zelf kunt oppakken. Uiteraard is iedere situatie verschillend en kunnen er uitdagingen op je pad komen die hulp van een meer ervaren klusser vragen. Succes met het monteren van je design badkamerradiator!

Stap 1: bepaal de plek van de design radiator

Bij een designradiator lopen de leidingen vaak achter de radiator langs. Houd hier rekening mee. Teken bijvoorbeeld de leidingen van te voren op de wand.

Stap 2: radiator beugels aan de muur bevestigen

Pak de waterpas en het potlood. Teken af waar de ophangbeugels moeten komen. Let erop dat er genoeg ruimte om de radiator heen is, zodat de warmteafgifte optimaal is. Zorg er tevens voor dat de ontluchtingsnippel 2 millimeter hoger hangt dan het kraantje. Inderdaad, de designradiator dient een tikkeltje uit het lood te hangen. Pak de boorhamer en maak gaten van 10 mm in de muur. Monteer de beugels op de muur. Hang de radiator eenvoudig op aan de beugels.

Stap 3: cv-installatie uitschakelen en aftappunt zoeken

Nu moet de radiator aangesloten worden op de centrale verwarming. Schakel hiervoor eerst de cv-installatie uit. Wacht tot de temperatuur van het water onder 40 graden is. Zoek naar het aftappunt van je installatie. Dat is het laagste punt van het leidingwerk. Vaak is dit de laagst gelegen radiator in huis. Het aftappunt is te herkennen aan de koperen schroefdop met een kettinkje eraan.

Stap 6: cv-installatie leeg laten lopen

De cv-installatie laat je tot de laatste druppel leeglopen. Je doet dit bijvoorbeeld door een tuinslang met een slangenklem aan het aftappunt te bevestigen en het water naar buiten af te voeren. Wanneer het aftappunt zich in de badkamer bevindt, laat je het water gewoon via de douchegoot weglopen.

Stap 6: de radiator aansluiten op de leidingen

De leidingen moeten meestal op maat gemaakt worden. Voor de verbindingen gebruik je knelfittingen. De leidingen zet je met een beugel aan de muur vast. Als alle leidingen op maat zijn, draai je het radiator-kraanhuis en het voetventiel los. Om lekkage te voorkomen, wikkel je teflon tape om het schroefdraad van de puntstukken. Je kunt hier ook fitterskit voor gebruiken. De puntstukken gaan weer boven en onder in de uitlaat van de radiator. Daarop draai je het radiator-kraanhuis en het voetventiel stevig vast.

Stap 7: Koppel de leidingen aan de radiator

Als laatste stap van het aansluiten, koppel je de aanvoerleiding aan de radiatorkraan en de afvoerleiding aan het voetstuk. Denk erom dat het voetventiel open staat. Zo kan na het bijvullen het warme water meteen weer circuleren.

Stap 7: de cv-installatie weer bijvullen

Controleer of alles goed vast zit. Draai nu de ontluchtingskraan open en plaats de vulslang op de vulkraan. Soms moet je hiervoor nog wel de afdichtdop verwijderen. Laat de vulslang voorzichtig vollopen voordat je hem op de kraan aansluit. Dit om te voorkomen dat er lucht in het systeem komt. Blijf bij de ontluchtingsstop wachten tot er water uitkomt. Dan draai je het ventiel dicht. De waterdruk van je cv-installatie moet nu tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Is dat niet het geval, vul je de installatie verder bij tot de gewenste druk is bereikt.

Stap 8: cv weer opstarten en je badkamer heerlijk verwarmen

Steek de stekker weer in de cv-ketel. Gefeliciteerd! De installatie van je badkamer radiator is geslaagd. Nooit meer rillend van de kou voor de wastafel staan! Je kunt voortaan heerlijk genieten van een warme badkamer, zomer en winter.