Zelf de inbouw regendouche monteren

Inbouw regendouche monteren

Een inbouw regendouche is niet alleen stijlvol, het is ook ideaal als je een kleinere badkamer hebt. Als het kraanwerk ingebouwd is, heb je meer vrije ruimte en kun je gemakkelijker je haren wassen of je inzepen. Die extra bewegingsvrijheid is ideaal voor elke leeftijd. Je kunt je kinderen gemakkelijker onder de douche helpen en als senior hoef je niet bang te zijn dat je je stoot aan het hete oppervlak van een kraanwerk. Als je je nieuwe regendouche gaat plaatsen, is het handig om te weten hoe je deze het beste kunt monteren. Installeer jouw inbouw regendouche aan de hand van onze twaalf stappen.

Inbouw regendouche zelf installeren?

Heb je een mooie inbouw regendouche uitgezocht en wil je die zelf gaan monteren? Dat kun je doen aan de hand van ons stappenplan. Bekijk voordat je begint goed welk gereedschap je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je tijdens het installeren van je inbouw regendouche niet voor verrassingen komt te staan. Wil je de badkamer écht afmaken? Plaats dan een douchewand naast je inbouw regendouche. Dit zorgt er niet alleen voor dat je badkamer een hotel chique uitstraling krijgt, maar ook dat je badkamer droog blijft. Het opspattende water wordt door de douchewand tegen gehouden. Zo heb je geen waterballet!

Welke gereedschap heb ik nodig?

Verzamel van tevoren het gereedschap die je nodig hebt om je inbouw regendouche te monteren.

 • Freesmachine
 • Doucheset
 • Waterpomptang
 • Rolmaat
 • Waterpas
 • Moersleutel
 • Potlood
 • Klopboor
 • Pluggen
 • Slijptol
 • Schroevendraaier of inbussleutel
 • Schroeven
 • Schroeftol
 • Stofmasker
 • Veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Handschoenen

Inbouw regendouche monteren in 12 stappen

Bekijk hoe je de inbouw regendouche kan monteren aan de hand van de volgende twaalf stappen. Let op: tijdens het uitslijpen van de muur is het zeer aangeraden om een stofmasker, veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen te dragen!

Stap 1: Kies de juiste hoogte

De eerste stap die je moet doen om een inbouw regendouche te plaatsen, is de juiste hoogte te bepalen. Waar moet de regendouche komen op de muur? Op welke hoogte wil je dat de knoppen komen? Het kan fijn zijn om de regendouche zo hoog mogelijk op te hangen. In de ideale situatie zit er ongeveer 30 centimeter ruimte tussen de douche en je hoofd. Let wel op dat de douche ook goed afgesteld moet zijn op lange mensen. Je kunt aanhouden dat de regendouche gemiddeld 90 tot 120 centimeter boven de doucheknoppen hangt. Als het plafond hoog genoeg is, is 120 centimeter aan te raden.

Stap 2: Teken het uit te slijpen gedeelte van de inbouw regendouche af

Heb je de juiste hoogte bepaald? Dan is het tijd om af te tekenen. Teken af wat je gaat uitslijpen zodat je de inbouw regendouche kan monteren. Teken dit gedeelte af met potlood en meet het dan nog eens na. Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt.

Stap 3: Markeer waar de gaten in de muur komen

Voordat je gaat boren, is het verstand om te meten waar de gaten in de muur moeten komen. Heb je het afgemeten? Markeer dan in de muur waar deze moeten komen. Doe dit met potlood. Zo kun je eventuele meetfouten nog herstellen.

Stap 4: Teken de plaats van de handdouche af

Het volgende dat je gaat aftekenen is de plaats van de handdouche. De hoogte die hier meestal voor wordt aangehouden is 110 cm boven de douchevloer. Op die manier is het voor de meeste mensen gemakkelijk te bedienen.

Stap 5: Boor de gaten en stop er pluggen in

Zo, nu heb je alles afgemeten en afgetekend. Nu kun je echt beginnen aan het monteren van jouw inbouw regendouche. Boor de gaten op de plekken die je hebt afgetekend en stop er pluggen in.

Stap 6: Frees de afgetekende vormen uit de muur en boor deze verder uit

In stap twee heb je de vormen afgetekend die uit de muur moeten worden gehaald. Nu kun je deze er uit gaan frezen. Voor de laatste stukjes kun je de boormachine gebruiken.

Stap 7: Plaats de inbouw regendouche in de montageplaat en schroef deze in de muur

Nu de vormen uit de muur zijn gehaald, kun je de inbouw regendouche in de montageplaat schroeven. Gebruik hiervoor een schroevendraaier of een schroeftol.

Stap 8: Plaats de warm- en koudwaterleidingen

In deze stap gaan we de warm- en koudwaterleidingen plaatsen. Over het algemeen zit de warm water aansluiting links en de koud water aansluiting rechts. Buig de buizen en snij deze op maat. Sluit ze aan op het inbouwdeel.

Stap 9: Verbind de inbouwmodule met de hand- en regendouche

Verbind de inbouwmodule met de hand- en regendouche. Deze verbindingen worden gemaakt met alpex-leidingen. Sluit de leidingen aan met klemkoppelingen.

Stap 10: Maak de uitgefreesde vormen dicht met cement

Nu alles is aangesloten, is het tijd om de uitgefreesde vormen dicht te maken met cement. Let op dat je alles dicht maakt behalve het inbouwdeel. Hierop wordt de douche aangesloten.

Stap 11: Sluit de regendouche aan op het inbouwdeel

Nu alles goed gemonteerd is, is het tijd om de regendouche aan te sluiten op het inbouwdeel. Doe dit volgens de bijgeleverde handleiding.

Stap 12: Sluit ook de handdouche aan

Je bent nu aangekomen bij de laatste stap. Sluit in deze stap de handdouche aan. Et voilà: je kunt nu genieten van jouw prachtige nieuwe inbouw regendouche!