Hoe hoog hang je een badkamerspiegel?

Zelf de hoogte van een badkamerspiegel bepalen

Je kunt vrij eenvoudig zelf de hoogte van een badkamerspiegel bepalen. Er zijn een paar handige vuistregels die je ervoor in acht neemt. Vervolgens komt het aan op de uitvoering. Neem het kennisartikel zelf een badkamerspiegel ophangen door om ook deze klus tot een goed einde te brengen.

Wat heb je nodig om de hoogte van een badkamerspiegel te bepalen?

  • Rolmaat of meetlat
  • Potlood of watervaste stift

Hoe bepaal je de hoogte van een badkamerspiegel?

Je hebt een mooie badkamerspiegel op het oog. Je ziet al helemaal voor je hoe perfect hij in je badkamerinterieur past. Je vergelijkt de afmeting van de spiegel met de afmetingen van je sanitaire ruimte. Dat moet lukken, stel je vast. Maar is dat wel zo? Bij het ophangen van een badkamerspiegel is de hoogte van de spiegel zeer van belang. Je wilt niet door je knieën hoeven zakken, maar je wilt ook niet op je tenen hoeven staan. Hoe hoog met een badkamerspiegel hangen?

Hoe hoog hang je een badkamer spiegel?

Voor het bepalen van de hoogte van een spiegel in de badkamer is een geijkte methode van toepassing. Er wordt gefluisterd dat zelfs de oude Grieken er al gebruik van maakten. Het gaat erom dat het middelpunt van de spiegel op ooghoogte hangt. De methode gaat als volgt: je gaat voor de kale muur staan waar de spiegel komt te hangen. Je zet op ooghoogte een klein streepje of een stipje. Een stickertje is ook mogelijk.

Voldoende ruimte voor de spiegel van je keuze?

Wanneer je de stip hebt gezet, kun je bepalen of de gewenste spiegel voor jou is weggelegd. Meet vanuit het middelpunt naar boven en naar beneden. Neem de helft van de hoogte van de spiegel als referentie. Stel je de vraag: als ik het midden van de spiegel neem, past hij dan mooi tussen de rand van het plafond en het wastafelmeubel of de badkamerradiator? Ben je tevreden over de balans die er ontstaat? Vergeet niet bij de breedte hetzelfde onderzoek te doen.

Meerdere personen in een huishouden

Tot nu toe is het eenvoudig te volgen, toch? Maar het wordt lastiger wanneer een huishouden uit meerdere personen bestaat. Wiens ooghoogte neem je als middelpunt van je nieuw op te hangen badkamerspiegel? De ijdelste personen bij je thuis zullen claimen dat zij de meeste tijd voor de spiegel doorbrengen. Het is dus hun ooghoogte die het hardst meetelt. Een andere factor is dat kinderen zullen groeien in de loop van de jaren. Om die laatste reden is het raadzaam om een gemiddelde te nemen van de volwassen personen in een huishouden. Voor kinderen schaf je eventueel een krukje aan, of een ander soort verhoging. Dat kunnen ze gebruiken tot ze de juiste lengte hebben bereikt om met de voeten op de grond voor de spiegel te staan.

Minimale hoogte badkamerspiegel

Houd voor de bovenkant van de spiegel 15 tot 20 cm boven de gemiddelde lengte aan. Zijn de volwassenen in je huishouden gemiddeld 1.65 meter lang, dan zorg je dat de bovenrand op ten minste 1.80 tot 1.85 meter van de vloer hangt. Deze vuistregel kan ingewikkeld worden als er veel lengteverschil is tussen de gezinsleden. Waak ervoor dat de langste onder jullie nog voldoende ruimte houdt. Dit is belangrijk voor het ruimtelijk effect dat er uitgaat van de positie van je gezicht in de spiegel. Zit je te dicht onder de rand, gaat dit effect volledig verloren. En het creëren van ruimtelijkheid moet altijd een aandachtspunt zijn bij het inrichten van je badkamer.

Goede balans met overige badkamerelementen

Het laatste belangrijke punt waar je op let is de balans. Een kolomkast die te dicht op de spiegel staat, oogt rommelig. Een te ruim bemeten badkamerspiegel met verlichting op een relatief klein toilet, schiet zijn doel voorbij. In zo’n geval is het beter om voor een kleinere spiegel te kiezen voordat je aan het bepalen van de hoogte begint. Onze gedegen klantenservice maakt ruilen in bijna alle gevallen mogelijk.