Een glazen douchewand plaatsen

Kan ik een glazen douchewand zelf monteren?

Ja natuurlijk kan dat! Elke semi-handige klusser kan een douchewand zelf monteren. Het is namelijk niet een enorm ingewikkeld project en als je van jezelf handig bent, kan je deze klus prima zelf uitvoeren. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt in een overzichtelijk stappenplan. Let op, een tweede persoon die je helpt kan in dit geval handig zijn, aangezien je gaat werken met een relatief grote en fragile wand van glas.

Welk gereedschap heb ik nodig om zelf een douchewand te monteren?

Wanneer je aan de slag gaat om een douchewand te monteren heb je om te beginnen een aantal gereedschappen nodig:

 • Potlood
 • Schilderstape
 • Rolmaat
 • Schroevendraaier
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Kunststof of rubberen hamer
 • Boormachine
 • Steenboortjes/metaalboortjes
 • Waterpas
 • Kitpistool
 • Sanitairkit
 • Een paar extra handen (tweede persoon)

Onze douchewanden worden standaard geleverd met schroeven en pluggen.

Hoe gaat het installeren van een douchewand in zijn werk?

Nadat je al het gereedschap hebt verzameld is het tijd om te beginnen met het echte werk. Om het overzichtelijk te maken hebben we een stappenplan voor je opgesteld over hoe je zelf een douchewand kunt monteren.

Stap 1 – Meten is weten

Wanneer het gaat om het plaatsen van een inloopdouche zonder vaste douchebak kun je zelf bepalen waar de douchewand geplaatst wordt. Of je deze links of rechts plaats, maakt helemaal niet uit. Dit heeft alleen met jouw persoonlijke voorkeur te maken. Meet wat jij een goede afstand vindt en markeer met potlood de plek op de wand waar die moet komen.

Vervolgens zet je het bijbehorende muurprofiel in een rechte lijn omhoog vanaf jouw markering. Hier gebruik je de waterpas voor. Wanneer het profiel helemaal recht staat teken je de voorgeboorde gaten af met een potlood op de tegelwand.

Stap 2 – Boren van gaten en bevestigen van muurprofiel

Boor vervolgens met een boormachine gaten in de wand op de gemarkeerde plekken. Daarna plaats je pluggen in de gaten met een kunststof of rubberen hamer. Check nogmaals door het muurprofiel tegen de wand aan te plaatsen met een waterpas of deze recht op de muur staat. Indien dit het geval is kun je het muurprofiel gaan vastschroeven aan de badkamerwand.

Tip: Om het boren in een tegelwand makkelijker te maken en de tegels zo min mogelijk te beschadigen, kun je schilderstape op het gemarkeerde punt plaatsen en/of alvast een klein putje in het glazuur van de tegel te slaan met een spijker en een hamer. Hierdoor zal de boor minder snel wegschieten en voorkom je beschadigingen.

Stap 3 – Glazen douchewand plaatsen in het muurprofiel

Let op: Wees bij deze stap heel voorzichtig; een glazen douchewand is zeer kwetsbaar. Laat de glazen wand nooit leunen op een van de hoeken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wand breekt. Bij deze stap komt het hebben van een extra paar handen erg van pas. Plaats vervolgens heel voorzichtig de glazen wand in het muurprofiel. Draai vervolgens de schroeven losjes aan, zodat er nog wat speling zit en stel de douchewand waterpas af. Wanneer je douchewand naar wens staat, draai je de schroeven helemaal aan.

Stap 4 – Het (indien nodig) plaatsen van een stabilisatiestang

Wanneer een douchewand breder is dan 40 cm is er een stabilisatiestang nodig om extra stabiliteit te creëren. Wanneer dit bij jou nodig is, plaats je in deze stap de stabilisatiestang als extra versteviging. Dit doe je door af te meten waar de stabilisatiestang moet komen en het boorgat weer met potlood op de tegelwand te markeren. Vervolgens boor je daar een gat en sla je daar een rubberen hamer een plug in. Daarna bevestig je de stabilisatiestang.

Stap 5 – Het aanbrengen van sanitairkit

m het geheel mooi en waterdicht af te werken ga je nu de buitenwand op zowel de vloer als de badkamerwand afkitten met een vochtbestendige en transparante sanitairkit. Doordat de kit transparant is, is die bijna niet zichtbaar. Ideaal!

Stap 6 – Verplicht genieten

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen is de klus geklaard. Laat de kit minimaal 24 uur drogen en tada je bent klaar om te genieten van je nieuwe douche!