Schoonmaken van een glazen douchewand

Hoe kan ik een glazen douchewand het best schoonmaken?

Een glazen douchewand of douchecabine is eenvoudig zelf te reinigen. Ook kun je kalkaanslag voorkomen door goed te ventileren. Verzamel de juiste schoonmaakmiddelen en ga aan de slag.

Welke schoonmaakspullen heb ik nodig om een douchewand te reinigen?

  • schoonmaakazijn
  • droogtrommeldoekje
  • microvezel doek
  • wisser
  • glansmiddel

Hoe gaat het schoonmaken van een douchewand in zijn werk?

Iedereen kent de witte kalkaanslag op glazen onderdelen van een badkamer. Het lijkt onvermijdelijk dat deze na verloop van tijd ontstaat. Wat kun je eraan doen? Waterdruppels na het douchen laten kalkresten achter. De kalkaanslag die hierdoor ontstaat is eenvoudig te verwijderen, mits je het niet te lang laat zitten. Regelmatig je douchewand schoonmaken, zorgt ervoor dat deze langer mooi blijft. Volg onderstaand stappenplan voor een stralende douchewand!

Stap 1: het voorkomen van kalkaanslag

Als je niet te vaak wilt reinigen, is het raadzaam het glas of de kunststof van je douchewand droog te wissen of te wrijven. Dit doe je na iedere douchebeurt. Heb je een ventilatiesysteem in je badkamer, dan kun je volstaan met deze een minuut of vijftien voluit te laten draaien. Een raam openzetten heeft natuurlijk ook zijn uitwerking op het drogen. Hoe sneller waterdruppels verdwijnen, des te minder kans ze hebben om kalkresten achter te laten op je glazen douchewand.

Stap 2: poetsen met een droogtrommeldoekje

Met een speciaal doekje kun je de eerste kalkresten wegwrijven. Droogtrommeldoekjes zijn meestal van polyester. Je stopt ze normaliter samen met je schone was in de droogtrommel waardoor die er heerlijk geurend en zacht uitkomt. De specifieke eigenschappen die kleding zachter maken, werken ook voor het verwijderen van kalk- en zeepresten. Een ander handigheidje is het gebruik van een gum om de ergste plekken aan te pakken.

Stap 3: schoonmaakazijn aanbrengen

Het maakt voor stap 3 niet uit of je eerst stap 2 hebt gedaan. Het kan ook heel goed zonder. Schoonmaakazijn is een simpel maar effectief middel tegen kalkaanslag. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Dit doe je in een plantenspuit of een spuitflacon, dat werkt het makkelijkst. Hiermee spuit je het glas in. Vervolgens laat je het een half uur drogen.

Stap 4: de douchewand schoonwrijven met een microvezeldoek

Voor het droogwrijven gebruik je een zachte, pluisvrije doek. Een microvezeldoek is de beste keus omdat die geen strepen of krassen achterlaat. Een bijkomend voordeel is dat spullen die van microvezel gemaakt zijn het milieu nauwelijks schaden.

Stap 5: schoonspoelen van de douchebak

Als je tevreden bent met het resultaat, spoel je de douchebak nog even schoon. Met de wisser maak je het keramiek droog. Via de douchebakafvoer verdwijnen alle kalk- en zeepresten in het riool. Zo is de hele douche blinkend schoon.

De douchewanden van Voordelig Design Sanitair zijn voorzien van een Nano coating (anti kalk laag) wat ervoor zorgt dat water zich niet goed kan hechten aan het glasoppervlak waardoor je aanzienlijk minder last zult hebben van kalk en vuil aanslag.