Zelf een badkraan vervangen

Kan ik zelf een badkraan vervangen?

Om een badkraan te vervangen, hoef je niet op zoek naar een klusbedrijf. Een handige buurman heb je er ook niet voor nodig. Het vervangen van een badkraan op een bestaande aansluiting kun je namelijk eenvoudig zelf doen. Volg de tips en adviezen uit dit artikel en de badkraan aansluiten verloopt vlekkeloos.

Welk gereedschap heb ik nodig om een badkraan te vervangen?

  • Steeksleutel of bahco
  • Teflon tape
  • Kitpistool met siliconenkit

Hoe gaat het vervangen van een badkraan in zijn werk?

Wij hebben verschillende soort badkranen in ons assortiment; de inbouw badkraan,
de opbouw badkraan met handdouche, de vrijstaande badkraan met vloermontage en de badkraan op de badrand. In dit kennisartikel over het vervangen van een badkraan komt ieder type aan bod. Er zijn uiteraard veel overeenkomsten in het aansluiten van de badkraan. In het plaatsen van de badkraan kom je wel wat verschillen tegen.

Afsluiten van de watertoevoer

Als je een badkraan wilt demonteren, sluit je eerst de watertoevoer af. Dit doe je door de hoofdkraan dicht te draaien. Weet je de hoofdkraan te vinden? Vervolgens zet je alle waterkranen open. Dat betekent: zowel de kranen van dezelfde verdieping als die op bovengelegen verdiepingen. Wanneer er uit geen enkele kraan nog water komt, kun je van start gaan met je klus.

Nieuwe badkraan op de badrand monteren

Voor het vervangen van een badkraan op de badrand van je bad, gebruik je een opbouw thermostaatkraan met handdouche. Dit is dezelfde soort opbouw kraan die je in de douchecel aan de wand plaatst. Als de aansluiting van de badkraan in tact is en je geen beschadigingen ziet, verwijder je het oude teflon tape van het schroefdraad. Het gebruik van teflon tape is niet strikt noodzakelijk, maar je voorkomt ermee dat na een paar jaar de badkraan lekt. Vergeet niet de leertjes te plaatsen! Deze vind je in een apart zakje, los van de badkraan zelf.

Badkraan afdoppen bij definitieve verwijdering

Er zijn gevallen waarbij je aansluiting moet afdoppen. Bijvoorbeeld wanneer je een badkraan op de badrand vervangt voor een inbouwkraan aan de wand. Zorg in dat geval voor een degelijke set doppen. Om de vrijgekomen aansluiting van de oude badkraan wikkel je teflontape om lekkage op de lange duur tegen te gaan. De doppen draai je niet al te strak. Hand vast is voldoende. Controleer na het weer opendraaien van de hoofdkraan altijd of er toch geen water langs de doppen sijpelt.

Badkraan met omgekeerde werking

Een apart geval is de badkraan met omgekeerde werking. Normaal gesproken zit bij de badkraan aansluiting warm aan de linkerkant en koud aan de rechterkant. Er zijn echter woningen waar de bediening omgekeerd is. Wat daar de reden van is, is meestal niet te achterhalen. Een oplossing voor dit probleempje is het omdraaien van de knoppen. In de meeste gevallen is de voorkant en de achterkant van de badkraan namelijk verwisselbaar. Bij een wastafelkraan is dat overigens minder vaak het geval. De badkraan monteren blijft dus gewoon hetzelfde, aan de afwijkende bediening zul je even moeten wennen.

De hartafstand van de badkraan

De hartafstand van de badkraan (afgekort h.o.h.) is de afstand tussen het middelpunt van de twee aansluitingen (warm en koud) die badkranen hebben. Deze hartafstand is in 99% van de gevallen 15 cm. Voor het vinden van een nieuwe badkraan voor jouw badkamer levert dat dus zelden problemen op. In enkele gevallen kan de hartafstand echter 12 cm zijn. Gelukkig kun je ook in dat geval in het standaard assortiment terecht. Je gebruikt hiervoor een s-koppeling, die in elke bouwmarkt te vinden is.

Badkraan met vloermontage goed afkitten

Wil je de badkraan van je vrijstaand bad vervangen? Zorg er dan voor dat je de vloermontage afrondt met het nauwkeurig afkitten van de naden. Je wilt niet dat er vocht en vuil onder de afdekrozet terechtkomt. Dit kan een rottende geur veroorzaken alsmede corrosie van het metaal. Afkitten is een precies klusje. Neem er even de tijd voor. Zet eerste eerst een volle kit streep rondom de rozet, smeer dit in met een mengsel van neutrale zeep en water. Hierna volgt het ‘afmessen’ met een stukje hout of een scherp voorwerp. Probeer dit niet met je vinger te doen, want dan smeer je de siliconenkit uit in plaats van hem netjes te verwijderen.

Hoofdkraan weer opendraaien

Als je er zeker van bent dat de badkraan aansluiting voltooid is, draai je de hoofdkraan weer open. Door de hoge druk van het waterleidingnet zijn de leidingen in een fractie van een seconde gevuld. Loop alle kranen na om te controleren of ze dicht staan. Speciale aandacht schenk je aan de badkraan die je net vervangen hebt. Geen lekkages? Zijn warm en koud op de juiste kant aangesloten? Gaat de bediening soepel en komt er een stevige straal uit de badkraan? Kan de afvoer de watertoevoer verwerken? Gefeliciteerd! Je kunt tot in lengte van jaren genieten van je nieuwe badkraan!