Zelf een badkamermeubel ophangen

Kan ik een badkamermeubel zelf ophangen?

Het staande badkamermeubel is eenvoudig te plaatsen op zijn vier poten, met gebruik van een waterpas. De klus wordt lastiger wanneer je het badmeubel wilt ophangen. Je kunt ervoor kiezen het badkamermeubel te laten plaatsen door een vakman. Toch is dat niet nodig. Je bespaart geld en geregel door zelf je nieuwe badkamermeubel te plaatsen. Door stappenplan in dit artikel te volgen, kom je niet voor verrassingen te staan. Je kunt aan de slag wanneer het jou uitkomt en op de manier die jou het beste bevalt.

Welk gereedschap heb ik nodig om een badkamermeubel op te hangen?

Voor het ophangen van je badkamermeubel heb je het volgende gereedschap nodig:

  • boormachine
  • kruiskop schroevendraaier
  • waterpas

Hoe gaat het ophangen van een badkamermeubel in zijn werk?

Er zijn verschillende badkamermeubels die je aan de wand kunt bevestigen. Maar of het nu een wastafel, een hoge kast of een spiegel is, er zijn veel overeenkomsten in het ophangen. In een vorig artikel staat alles wat je weten moet over zelf een hangend toilet plaatsen. In dit artikel wordt het ophangen van een badkamermeubel besproken.

Stap 1: Het badkamermeubel monteren

De eerste stap is het in elkaar zetten van het aangeschafte meubel. Al onze badkamermeubelen zijn voor gemonteerd. Hier hoef je dus enkel nog de wastafel of afdekplaat op te bevestigen.

Stap 2: Bepaal op welke hoogte het badkamermeubel komt te hangen

Hoe hoog een badkamermeubel moet hangen, is uiteraard een persoonlijke keuze. Hij wordt bepaald door de lengte van de mensen in jouw huishouden. En de hoogte van het meubel speelt ook een rol. Mondiaal is de standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel 80 cm. Dat is ongeveer de heuphoogte van een gemiddeld mens. Maar aangezien we Nederlanders vaak lang zijn, wordt de hoogte van een wastafel doorgaans op 90 cm gezet.

Stap 3: Meten, aftekenen en voorboren

Je markeert hoogte en breedte van het badkamermeubel dat je wilt ophangen. Je gebruikt hiervoor een waterpas. Vervolgens bepaal je aan de hand van het meubel waar de bevestigingspunten op de muur komen. Het is goed om met aandacht en precisie de boorgaten af te tekenen. Een goede voorbereiding maakt het des te makkelijker om het badkamermeubel te installeren. Als je zeker weet dat de markeringen goed geplaatst zijn, boor je de gaten lichtjes voor.

Stap 4: Het badkamermeubel plaatsen

Je boort de gaten op de bevestigingspunten uit. In de meeste gevallen zijn de bevestigingsplaatjes in de verpakking meegeleverd. Je plaatst eerst de juiste pluggen in de muur en schroeft daar de bevestigingsplaatjes aan vast. Je maakt de interne schroeven in het meubel los, houd het meubel op zijn plaats en schroef de interne schroeven voor 95% vast. Met de verticale interne schroeven zet je het meubel geheel waterpas. Als dit gelukt is, draai je de horizontale interne schroeven voor 100% vast. Als het goed is, hangt het meubel nu geheel recht aan de wand. Top!

Let op: Badkamermeubel ophangen aan ytong

Ytong is een merknaam voor cellenbeton, dat ook vaak gasbeton wordt genoemd. Ytong is een lichtgewicht materiaal dat je ook veel in badkamers ziet. Wanneer je een badkamermeubel aan een ytong wand wilt ophangen, vraagt dit speciale pluggen. Gewone pluggen blijven niet duurzaam zitten in het lichte materiaal. Je zult met cellenbetonankers moeten werken. Ook je badmeubel ophangen met frame ankers is een mogelijkheid. Raadzaam is het om vooraf te bepalen aan welk materiaal het meubel komt te hangen. Je voorkomt hiermee dat het meubel na enige tijd scheef komt te hangen en uiteindelijk van de muur af valt.

Stap 5: Het badkamermeubel aansluiten

Als het badkamermeubel aan de muur is bevestigd, kun je aan de aansluiting beginnen. Een badkamermeubel heeft met watertoevoer en -afvoer te maken. Pas als de aansluiting van het badkamermeubel voltooid is, maak je het meubel compleet. Denk hierbij aan het aansluiten van de sifon en afvoerplug.