Kan ik zelf een waskom monteren?
Het zelf monteren van een waskom is niet moeilijk. Je hoeft er geen klusjesman voor te laten. Als je een klein beetje handig bent, en je hebt de juiste gereedschappen verzameld, is het monteren van een waskom goed te doen.
Welk gereedschap heb ik nodig om een waskom te monteren?
- boormachine met gatenzaag
- schroefmachine
- rolmaat
- waterpas
- kitspuit
- inbussleutel
- kraanmoersleutel
Hoe gaat het monteren van een waskom in zijn werk?
Het monteren van een waskom doe je op een speciaal meubel voor een waskom. Dit meubel varieert in breedte. Hij kan 60 cm tot 120 cm breed zijn. Kies voor een meubel met een enkele waskom of een meubel voor twee waskommen.
Stap 1: Verwijder de lades uit de rails
Om de waskom te monteren, verwijder de lades uit hun rails, zodat je er makkelijk bij kan.
Stap 2: Bepaal de plaats van de waskom
Hoe wil je de waskom geplaatst hebben? Hij kan symmetrisch in het midden van het blad gemonteerd worden maar je kunt hem ook aan een kant van het blad vastzetten. Dit doe je wanneer je een deel van het blad vrij wilt laten om toiletspullen, make-up en scheergerei kwijt te kunnen. Met een rolmaat of een duimstok check je eerst de precieze breedte en diepte van het meubel. Met die gegevens ga je aan de gang om de juiste positie voor de waskom te bepalen.
Stap 3: Sluit de afvoer aan op de wastafel
Na het bepalen van de positie, begin je met het installeren van de afvoer. Het water dat uit de wastafelkraan komt, moet immers zijn weg naar het riool vinden. Dit gebeurt door een leiding met een diameter van 50 mm. Voor deze leiding boor je een gat in het blad van het meubel. Je pakt de boormachine met gatenzaag van 50 mm erbij. Je boort het gat aan de binnenkant als je aan de binnenkant hebt gemeten voor het bepalen van het midden. Hier steek je de leiding door. Denk erom dat je de eerste leiding laat uitkomen op een bredere verzamelleiding van bijvoorbeeld 75 mm.
Stap 4: Waterdichte afsluiting maken
De meeste waskommen schroef je niet vast aan het blad. Je zet de waskom vast met kit. Door tussen de opbouw waskom en het blad een rubberen ring te plaatsen, zorg je voor een waterdichte afsluiting. De waskom komt extra vast te zitten wanneer je de wartel van de afvoer goed vast draait. De kit breng je aan nadat de afvoer is vastgezet. Breng eerst secuur rondom een rand kit aan. Strijk deze vervolgens af met een stukje hout of een spatel. Afstrijken met je vinger is niet aan te raden.
Stap 5: Wastafelkraan aansluiten
Een waskom heeft geen aansluiting voor een wastafelkraan. De kraan moet los op het blad van het meubel gemonteerd worden. Hiervoor pak je opnieuw de boormachine met gatenzaag. Je bepaalt de plaats waar de kraan voor jou het beste staat. Je bevestigt de slangen voor koud en warm aan de kraan. De kraan zelf zet je met de bijgeleverde beugel stevig vast aan het blad van de wastafel. Je gebruikt een inbussleutel om hem extra vast te draaien. Met een kraanmoersleutel bevestig je de slangen aan de warmwater en kouterleiding waar deze de badkamer binnenkomt. Een wc fontein aansluiten gaat op dezelfde manier.
Stap 6: Afvoerplug met clickwaste vastzetten
Nu hoef je alleen nog de clickwaste afvoerplug vast te zetten. Je volgt hiervoor de handleiding uit onze kennisbank. Zelf een afvoerplug installeren is namelijk best makkelijk met een paar goede tips in je achterhoofd.
Stap 7: Fonteinkraan en afvoer testen
Nadat je alles hebt aangesloten, ga je testen. Zet de wastafelkraan vol open en laat het water een tijdje lopen. Loopt het water goed weg? Dan heb je de afvoer goed geïnstalleerd. Controleer ook of de mengkraan goed werkt. Naar rechts krijg je warm water, naar links komt er koud water uit de kraan. Perfect! Je hebt zojuist een waskom, de watertoevoer en de waterafvoer goed aangesloten.