Voordelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer

5 voordelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer

Je badkamer verwarmen kan op verschillende manieren. De laatste jaren is vloerverwarming echter de populairste keuze. Je hebt geen radiator in de ruimte die plek inneemt en je hebt altijd warme voeten. Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd door middel van elektriciteit. Dit gebeurt door verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Maar, wat zijn nou precies de voordelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer? Wij leggen het je uit.

Voordeel 1. Weinig luchtcirculatie

Bij vloerverwarming is er weinig luchtcirculatie. Dit in tegenstelling tot gewone radiatoren. Bij een standaard radiator, stijgt de koude lucht die opgewarmd wordt omhoog. Daardoor komt er een luchtstroom op gang. Wanneer dit gebeurt, vliegen stofdeeltjes door de lucht. Dit is slecht voor de gezondheid en erg vervelend bij allergieën. Bij elektrische vloerverwarming is er geen luchtcirculatie, maar stralingswarmte. Hierdoor wordt stof minder snel verplaatst.

Voordeel 2. Geen radiatoren

Wanneer je elektrische vloerverwarming in je badkamer hebt, heb je geen radiator nodig. Dat scheelt in de ruimte van de badkamer. In veel huizen is de badkamer niet erg groot. Een radiator neemt dan onnodig de ruimte in beslag. Daarnaast kun je je snel branden aan een hete radiator. Dat is vooral gevaarlijk bij ouderen en kinderen. Met vloerverwarming heb je deze twee problemen getackeld. Het is dus niet alleen veiliger, maar het brengt ook rust en ruimte. Niet alleen in de badkamer, maar ook in je hoofd.

Voordeel 3. Het is overal warm

Bij elektrische vloerverwarming, wordt elk gedeelte van de vloer verwarmt. De warmte wordt verveeld door de verwarmingselementen die onder de vloer liggen. Anders dan met een radiator die maar een gedeelte van de ruimte verwarmt. Je kunt de vloerverwarming per kamer instellen. Zo kan het in de badkamer een andere temperatuur worden dan in een andere kamer met vloerverwarming.

Voordeel 4. Voordeliger dan aardgas

De kosten van aardgas zijn torenhoog. Het is dan ook erg duur om een radiator aan te zetten. Bij elektrische vloerverwarming heb je, de naam zegt het al, elektriciteit nodig. Zo ben je goedkoper uit dan met een radiator. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan is elektrische vloerverwarming een nog voordeligere optie. De zonnepanelen wekken een deel van de energie op die nodig is om je vloer te verwarmen. Zo bespaar je flink wat kosten.

Voordeel 5. Gemakkelijk te plaatsen

Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te plaatsen. Er komen geen waterleidingen aan te pas. Je kunt het dan ook zelf leggen. De meeste elektrische vloerverwarming bestaat uit een dun matje met verwarmingskabels. Deze kun je onder vrijwel alle vloersoorten leggen. Heb je twee linker handen? Dan kun je het beter door een professional laten doen. De aankoop en installatie van de vloerverwarming is goedkoper dan wanneer je een radiator kiest. Dit maakt het aantrekkelijk wanneer je een beperkt budget hebt.

Op zoek naar een alternatief voor vloerverwarming?

Wil je wel je badkamer verwarmen, maar niet door middel van vloerverwarming? Dan is een elektrische radiator wellicht wel een optie. De elektrische radiator kan je badkamer in korte tijd verwarmen. Je kunt zelf de kleur en afmeting kiezen.