Zelf een douchebak plaatsen

Kan ik zelf een douchebak plaatsen?

Het plaatsen van een douchebak in de badkamer is eenvoudiger dan het lijkt. Zeker een douchebak plaatsen op een bestaande tegelvloer vereist weinig kluservaring. Voor een stevige en duurzame montage is het aan te raden om de douchebak te lijmen. Door de douchebak goed te kitten krijgt de douchebak geen lekkage op den duur.

Welk gereedschap heb ik nodig om een douchebak te plaatsen?

  • rolmaat
  • waterpas
  • kitspuit
  • klopboor of beitel
  • potlood
  • afstrijk kam

Hoe gaat het plaatsen van een douchebak in zijn werk?

Voor je begint aan het plaatsen van een lage douchebak is het belangrijk de veiligheid in acht te nemen. Zorg ervoor dat de omgeving waar je gaat werken opgeruimd is. Een ander punt van aandacht is je ervan te vergewissen dat er geen elektra- of waterleidingen door vloer of muur lopen.

Stap 1: Oude douchebak verwijderen

Soms is het nodig om eerst de oude douchebak te verwijderen. Reden van het vervangen van de douchebak kan zijn dat de douchebak lekt. Maar het kan ook zijn dat je je badkamer wilt moderniseren. Je wilt bijvoorbeeld een nieuwe douchebak in een inloopdouche plaatsen. Samen met een inbouw regendouche, een strakke douchedeur en een stemmig lichtplan creëer je de perfecte wellness-sfeer in je badkamer.

Stap 2: Douchebak plaatsen op een bestaande tegelvloer

Het maakt verschil uit of je de douchebak gaat plaatsen voor of na het betegelen. Om deze instructie beknopt te houden gaan we uit van een douchebak plaatsen op en bestaande tegelvloer. Als voorbereiding zorg je ervoor dat er plaats is voor een sifon die zorgt voor het soepel afvoeren van het douchewater. De afvoer die je hierop aansluit moet lager zijn dan de sifon zelf. Hij wordt dus met een helling geplaatst. Water zoekt immers altijd het laagste punt.

Stap 3: Lage douchebak plaatsen

Een lage douchebak plaatsen tussen drie muren komt regelmatig voor. Maar nog vaker komt de douchebak in een hoek van twee muren te liggen. In beide situaties leg je de douchebak op zijn plaats en teken je de positie van de sifon af. Hierna verwijder je de douchebak weer om met een beitel of een klopboormachine een sleuf in de tegelvloer te maken. Hier komt de sifon en de afvoer in te liggen. Test de afvoer door er met behulp van een slang water in te laten lopen. Wees er zeker van dat er geen lekkages zijn.

Stap 4: Douchebak installeren en aansluiten

Nadat je de afvoer op het riool hebt aangesloten, begint het installeren van de douchebak. De ondergrond waar je de douchebak plaatst is vlak en schoon. Over het gehele oppervlak wordt de douchebak ondersteund. Je verwijdert de folie van de onderkant en de buitenkant van de douchebak. Het is verstandig om de folie aan de bovenkant nog even te laten zitten om beschadiging tijdens het monteren te voorkomen. Zie je hoe mooi je douchebak past bij de wastafel en de diverse badkameraccessoires die je hebt uitgekozen?

Stap 5: Douchebak kitten voor waterdicht resultaat

De douchebak afkitten is geen moeilijke klus maar het vereist wel concentratie en aandacht. Breng siliconenkit aan op alle plaatsen waar de douchebak de vloer en de wand raakt. Plaats vervolgens de douchebak op de gewenste plek. Afkitten is belangrijk om de douchebak waterdicht maken. Kit de douchebak dus zorgvuldig af met een afstrijk kam. Voordat je hiermee begint heb je echter nog eens gecheckt of de douchebak waterpas ligt en afwijkingen eventueel gecorrigeerd. De siliconenkit zorgt niet alleen voor een waterdichte afsluiting, het lijmt de bak ook vast op zijn plaats.

Stap 6: Sifon plaatsen en netjes afwerken

Na het plaatsen en vastzetten van de douchebak, plaats je de sifon. Vervolgens installeer je de afvoerplug. Wees er zeker van dat alle restjes siliconen verwijderd zijn. Door de witte of transparante kleur van het goedje zie je achterblijfsels makkelijk over het hoofd. Wees secuur en verwijder de restjes zolang ze nog niet opgedroogd zijn.

Stap 7: Douchebak verzwaren met zakken

Gefeliciteerd! Het meeste werk zit erop. Voor een bestendig resultaat hoef je nog maar één ding te doen. Leg twee zakken van tenminste 25 kg per zak in de douchebak. Pak nog één keer je waterpas erbij om te checken of de bak nog recht ligt. Laat deze opstelling 24 uur zo staan. Dit is de beste manier om de silicone te laten uitharden. Hierna kun je de zakken wegnemen en is het moment gekomen voor een eerste douchebeurt in je nieuwe douchebak! Je hebt het verdiend.